torstai 30. kesäkuuta 2011

Kilpailutusta; ensimmäinen kierros

Aiemmin kerroinkin, että tilasimme taloesitteitä Omatalosta, Lapplilta, Kastellilta, Dekolta, Designiltä, JT-Talolta, Joperalta ja Planialta, joista jälkimmäinen ei toimittanut esitteitä. Näistä lopuista aloimme katselemaan itseä miellyttäviä kohtuullisen kokoisia ja järkevän mallisia pohjaratkaisuja. Jostain syystä Omatalon ja Lapplin esitteistä ei mieluista mallia löytynyt ollenkaan. Kastellin Economy mallisto näytti kukkarolle sopivalta samoin kuin JT-Talon Ekoroope mallisto ja Dekotalosta löytyi yksi ehkä passeli malli. Designtalon Hailuotoja oltiin käyty katsomassa talonäyttelyssä ja talo näytti miellyttävältä. Joperalta löytyi netistä talopankista muutamia miellyttäviä pohjaratkaisuja ja koska mieluummin vertailemme paperisia versioita, löytyi pari sopivaa mallia myös heidän kuvastostaan. Kahdeksasta ehdokkaasta tässä vaiheessa karsiutunut jo kolme pois; Plania, Lappli ja Omatalo.

Otimme yhteyttä jäljellä jääneisiin sopimusneuvotteluja varten. JT-talo pyysi, että lähettäisimme pääpiirteittäin toiveemme ja pyytäisimme ensin tarjousta sähköpostitse. Designtalon Raimo Kuha sopi, että tulee meille kotiin kauppoja hieromaan ja muiden kanssa sovimme treffit heidän toimistoilleen.

Ensimmäisenä aloitimme urakan Designtalon kanssa, kun Raimo Kuha tuli vierailulle. Todella positiivinen kuva jäi myyntimiehestä ja Raimo kysyi heti budjettiamme jotta säästyttäisiin turhalta veivaamiselta. Todella hyvä vinkki olisi myös muille myyntitykeille kysyä budjetti ja kartoittaa kaikki talopakettiin kuulumattomatkin kulut suurinpiirtein jotta tiedettäisiin missä mennään realistisesti. Kerroimme budjettimme ja haaveemme taloon tulevista materiaaleista ja eihän sillä budjetilla mitään Hailuotoa irtoaisi. Erinomaisena myyntimiehenä Raimo tarjosi viime vuosien taloudellisen notkahduksen katveessa kehitellystä Piippola mallistosta Piippola 136 mallia jonka hinta pysyisi maltillisena vaikka talo muutettaisiin varustelutasoltaan Hailuotoa vastaavaksi. Piippolan perusmallista puuttui väliseinäeristeet ja tulisija jotka lisättiin. Parkettilattia muutos sovittaisiin suoraan Parkettiliike Säkkisen kanssa ja kodinkoneet tulisi itsehommattuina Electroluxilta. Makuuhuoneiden ja WC:n ovet muutettaisiin massiivioviksi ja talon tyyliä modernimmaksi. Designtalon perushinta on laskettu sähkölämmitykselle ja kaukolämpöön muutto nostaa hintaa reippaasti. Ikkunoihin lisättiin sälekaihtimet ja saunan sekä pesuhuoneen paikkaa vaihdettiin jotta puukiuas voitaisiin asentaa samaan hormiin tulisijan kanssa. Saunan lauteet muutettiin Royal-malliksi ja materiaaliksi vaalea haapa. Pesuhuoneeseen lisättiin wc kalustus. Saunaan tulisi led sarja ja olohuoneeseen muutama halogeeni. Olohuoneeseen lisättiin takaovi ja sinne tulisi katos. Samoin kodinhoitohuoneen puolelle lisättäisiin katos. Designtalon kiintokalusteet toimittaa Topikeittiö ja se ei hirveästi miellyttänyt. Nykyisessä asunnossa on Topi ja ei siinä mitään vikaa ole, mutta ihan peruskalustus keittiössä ei tulisi kysymykseen ja koska Design asioi suoraan tehtaan kanssa, olisi muutostöitä lähdettävä hiomaan Kalajoelle (vai missä se tehdas olikaan?). Missään nimessä en haluaisi puhelimitse tai sähköpostitse muutoksia tehdä, että kaikki varmasti menee niinkuin pitääkin. Piippola 136:n kalustushyvitys kiintokalusteiden kohdalta oli 4500€ ja se on sellainen hinta ettei varmasti samoja kaappeja sillä rahalla muilta saa. Siksi jäimme vielä miettimään kiintokalusteiden kohtaloa. Raimo uskoi, että budjetissa pysyttäisiin ja hän aikoi laskea tarjouksen ja palata asiaan. Ihan kaikkea ei yhdessä kolmessa tunnissa ehdikään käydä lävitse, kun ohimennen kävimme vilaisemassa "vaiheessa" olevaa samanlaista taloa.

Seuraavaksi lähdimme suurin odotuksin treffeille Dekotalon kanssa. Firma on niin uusi, että ensin emme aikoneet ottaa sitä kisaan mukaan ollenkaan, mutta suositusten perusteella lähdimme tarjousta kysymään. Dekotalo on myös ilmoitellut lehdessä edullisella neliöhinnallaan ja ajattelimme, että tarjous varmasti päihittää monet muut. Dekotalolla aloitettiin nurinkurisesti valitsemalla laattoja ja materiaaleja ennen talon viilaamista mieluisaksi. Vähän nihkeitä oli kaverit muuttamaan pohjaa vaikka talot tehdään metritavarasta eikä elementeistä. Sen verran taloa saatiin muutettua, että tekninen tila poistettiin ja kaukolämpövehkeet sun muut sijoitettiin kodinhoitohuoneeseen jolloin saunaa saatiin isommaksi puukiuasta varten. Vähän nyt jo unohtunut pitikö olohuoneen tulisijan tulla samalle hormille vai oliko senkin paikkaa jotenkin hankala muuttaa. Jossain vaiheessa ajattelin, ettei ikinä saada paperille mitään mistä voisi tarjouksen tehdä, mutta syy selvisi kun aluksi olimme kaupoilla muun kuin oikean myyntimiehen kanssa. Johtaja jonka kanssa ensin asioimme oli kyllä oikein leppoisa kaveri, mutta myyntimiehen tultua paikalle laitettiin ylös minkälaista taloa oli hakusessa. Kun lähdimme kotia kohti, kummallekin jäi vähän sellainen fiilis ettei pohja sittenkään ollut niin hyvä.

Kastellitalo otettiin mukaan myöskin tuttavan suosituksesta vaikka mielikuvana Kastelli on meistä ollut liian kallis. Kastellin Economy mallisto kuitenkin mukailee Designtalon Piippolan ajatusmaailmaa vähän edullisemmista taloista joiden hintaa on muun muassa saatu laskettua tekemällä taloista suorakaiteen muotoisia ja lähtökohtaisesti heikommalla varustelutasolla olevia esim. vähemmän kiintokalusteita jne. Nuori ja innokas myyntimies kirjasi toiveita ylös ja samalla haukkui elementtitalot. Tässä vaiheessa todettakoon, että mielipiteitä on niin monta kuin kertojaakin ja varmasti sekä kappaletavara- että elementtitaloissa on puolensa, mutta kovinkaan mairittelevaa kuvaa ei yrityksen etiikasta anna se, että pitää arvostella toisten yritysten tuotetta. Talosta saatiin meitä miellyttävä ja lopuksi vielä käytiin lävitse kalvosulkeiset Kastellista yrityksenä ja  rakennusvaiheet kohta kohdalta. Ainoastaan kaksi myyntimiestä loppujen lopuksi kysyi budjettia ja Kastellilla oli heistä toinen. Siinä missä Designilla alettiin viilaamaan budjettiin sopivaa taloa, alettiinkin Kastellilla tarjoamaan sisustusvalmista vaikka nimenomaan pyysimme avaimet käteen -tarjousta. Vähän jäi ikävä maku suuhun tästä käynnistä.

Joperan toimisto oli yllätyksenä tehty asuintalon tyyliseksi. Myyntimies Joel Timlin otti kaavakkeen käteen ja alkoi järjestelmällisesti käymään läpi toiveitamme. Kaikista nopein ja tehokkaimman tuntoinen tapaaminen oli tämä ehdottomasti, kun aikaa tuhlailematta kohta kohdalta kävimme ulkovuorauksesta sisäpintoihin koko talon lävitse. Joelilla oli heti esimerkit ja hinnat tarkistettiin täsmälleen, kun kysyimme jonkin tuotteen tai muutoksen hintaa. Suuret odotukset Joperaa kohden olivat, koska parikin tuttavaperhettä ovat juuri toinen rakennuttanut ja toinen rakennuttamassa Joperalla taloa ja molempien kilpailutuksessa ko. yritys oli pärjännyt parhaiten. Hieman toiveikkaita olimme myös koska Joperan talomalli oli kaikkein miellyttävin.

Käyntien jälkeen Designtalo oli tulossa uudelle vierailulle vielä viilaamista varten ja muut mukaan lukien JT-Talo jossa ei oltu vielä edes käyty, olivat luvanneet tarjoukset sähköpostiin. Dekotalo ja Kastelli olivat nopeita ja molemmat lähettivät kohtalaisen kovat tarjoukset. Kastelli sisustusvalmiina vaikka pyyntömme oli, että avaimet käteen. Dekotalo väärillä valinnoillakin osin, koska mukaan tarjoukseen oli kirjautunut meille suositeltuja ja meidän hylkäämiä materiaaleja. Ennenkuin kaikilta oli ensimmäisen kierroksen tarjoukset tulleet, päätimme tiputtaa jo nämä kaksi pois. Jotenkin jäi sellainen tunne, ettei meitä oltu kuunneltu kummassakaan paikassa ja myöskin talomallit olivat kaikkein vähiten meitä miellyttävät joten koettiin ettei ole tarkoituksenmukaista alkaa enää tuhlaamaan kummankaan aikaa. Kiitimme tarjouksista ja lähetimme sähköpostitse viestin ettei tarjous johda jatkotoimiin. Kastelli kyseli perään ketkä jatkoon pääsivät ja Dekolta soitettiin perään. Iso miinus Dekolle siitä, että johtajamiehinä on entisiä Designtalon tyyppejä ja siitäkin huolimatta arvosteltiin heidän tarjoustaan vähättelevään sävyyn edes tietämättä sen sisältöä. Huono kello kauas kantaa jne.

Jatkoon päässeet: Designtalo, Jopera ja JT-Talo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti