tiistai 28. kesäkuuta 2011

Paljonko maksaa...?

Pelottavin asia talonrakennuksessa on raha jota kuluu kymmeniä tuhansia jo ennenkuin talo on olemassakaan. Meidän rakennuspäätöstä on TODELLAKIN hidastanut pelko budjetin paisumisesta ja epävarmuus kaikista kuluista mitä rakennuttaminen vaatii.

Paljonko talo sitten saa maksaa? Jokainen voi kuvitelmissaan rakentaa sellaisen talon kuin huvittaa, mutta todellisuudessa talonteko on kompromisseja ja valintoja. Meidän talouden periaatteena on pystyä jatkossakin matkustelemaan, harrastamaan, shoppailemaan... ei siis kiitos vaan mitään pilvilinnoja vaan käytännöllinen ja toimiva koti.

Ensimmäinen askel urakassa oli päättää budjetti - paljonko olemme valmiita maksamaan kodistamme. Se ei oikeastaan ollut edes vaikeaa, kun päätimme budjetiksi sen mitä olimme pitäneet ylärajana valmiin talon ostolle. Seuraavaksi vasta mietimme, kuinka paljon neliöitä ja huoneita tarvitsisimme. Me emme halua paljon turhia neliöitä lämmitettäväksi joten 120-130m2 kuulostaa kohtuulliselta. Nykyisessä asunnossamme on 100m2 ja kolme makkaria. Meillä ei ole kuin yksi lapsi, mutta siltä varalta että perhe joskus sattuisi vielä kasvamaan halusimme uuteen taloomme neljä makuuhuonetta. Yksi huoneista olisi pienempi työ-/vierashuone, kaksi "lastenhuonetta" ja päämakuuhuone. Mahdollisesti asettuisimme tässä vaiheessa itse toiseen lastenhuoneeseen ja sisustaisimme päämakuuhuoneen tv-huoneeksi.

Tämän talouden naisväki tykkää saunomisesta, joten toiveissa oli puukiuas - mahdollisesti Misa sähkö/puu-yhdistelmäkiuas. Ehkäpä tunnelmankin vuoksi haaveilimme takasta ja samaan pakettiin leivinuunista jossa olisi kiva jouluna käryyttää kinkkua. Oikeastaan viimeinen haave oli parketti. Nykyisessä asunnossamme on laminaatti ja edellisessä oli parketti ja kyllä parketti vetää pidemmän korren lattiamateriaalina. Hupsista, aika iso kuluerä eli autotalli/autotalli ja -katos/kahden auton katos, riippuen mikä saadaan budjettiin mahtumaan.

Näitä kaikkia asioita oli pohdiskeltu hetkinen ja niin internetin linjat kävivät kuumina, kun tilasimme muutamien talotoimittajien esitteitä netistä. Haaviin tarttui Omatalon, JT-Talon, Joperan, Dekotalon, Kastellin, Designtalon, Lapplin ja Planian valmistajat joilta pyysimme talokirjoja kotiin. Heti alkukättelyssä karsiutui yksi valmistaja pois, kun Plania vastasi esitepyyntöön pahoitellen etteivät toimita enää esitteitä kotiin vaan kuvastot löytyvät hintoineen netistä. Joo kieltämättä netistä löytyy nykyisin kaikki, mutta kyllä ehdottomasti halusimme päästä rauhassa tutkimaan ESITETTÄ. Meillä asustelee sen verran epänörttiä porukkaa, että pärjäämme vallan mainiosti pelkällä miniläppärillä ja sillä ei paljon viitsi talokuvia tuhristella. Lisäksi, koska tässä taloudessa asustelee vajaa kaksi vuotta vanha neitokainen, rajoittuu netin käyttö aikalailla neidin nukkumisaikoihin ja yleensä talon isukki vetelee siinä vaiheessa myös hirsiä. Valitsepas siinä sitten yhteistä kotimallia - jooei... Ajattelimme, että tsekkaamme nämä loput ja tilaamme sitten muualta esitteitä, jos ei ala talomallia löytymään. Ja alkoihan niitä löytymään...

1 kommentti: