sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Parkettia valitsemassa

Käytiin viime perjantain kunniaksi lattiakauppoja hieromassa. Kolmen jälkeen otimme suunnan kohti Parkettiliike Säkkistä. Talopaketin hintaan otimme laminaatin ja jo silloin oli ajatuksena, että itse sovimme ilman välikäsiä Säkkisen kanssa laminaatin vaihdosta parkettiin. Ehdottomasti haluamme oikean parkettilattian emmekä laminaattia tai kovapuuta. Ei ihan hirvittävän mieltä ylentävä kokemus ollut edellisen asunnon laminaatti, sitä edeltävän parketin jälkeen. Lattiaa oli esimerkiksi hankala saada puhtaaksi vaikka käytti laminaattilattialle tarkoitettua puhdistusainetta ohjeen mukaisesti. Eräänkin kerran olen kontannut ja hinkannut lattioita kunnes aurinko taas paljasti, ettei läntit olleet mihinkään lähteneet. Joten no thanks laminaattia.
Kauppiasta toisilta kaupoilta odotellessa ehdimme hieman kierrellä ja katsella valikoimaa. Tosi iso valikoima lattioita olikin. Tummat lattiat ovat nättejä, mutta jotenkin vaalea tuntuu ajattomammalta. Muutama tuttava on valitellut, että tummassa lattiassa pöly näkyy koko ajan vaikka hinkkaisi hinkkaamisen jälkeenkin. Ihan valkoinen lattia taas on keinotekoisen näköinen ja siinä ne vasta minun pitkät tummat hiukset vasta paistaisivatkin selvästi.
Kaikkein kauneimmalta näytti ehdottomasti kanadan vaahtera joka ei tietenkään sovellu lattialämmityksen päälle. Koivukaan ei ihan parhaimmasta päästä ole rakoiluherkkyytensä vuoksi. Saarni ja tammi ovat vaaleista puista kuulemma parhaiten toimivia lattialämmityksen päällä. Saarnea ja tammea verratessa, tammi vanhana materiaalina vie voiton, koska mahdolliset naarmut näkyvät siinä saarnea huonommin. Minun kotona ja ensimmäisessä yhteisessä kodissamme oli molemmissa mosaiikki tammea ja siinä ei ole ollut mitään huomauttamista koskaan. Lapsuudenkodissa meillä oli aina koira, jopa bernhardilainen, eikä lattiaan tullut isoja jälkiä. Tulkoon taloomme tammiparketti!
Minulla oli semmoinen mielikuva, että nykyiset parketit ovat kertakäyttökamaa entisen mosaiikkiversion rinnalla. Hintaerokin on kyllä isohko, kun mosaiikkiparketin hinta pyörii siinä sadan euron kumpaakin puolta. Tai no riippuu mihin vertaa, kun taisi tammilautaparketinkin (kaksisauvainen) lähtöhinta olla päälle kahdeksan kymppiä. Jotenkin vain kallistuimme siitä huolimatta lautaparketin puoleen. Mosaiikkia voisi hioa pari kertaa enemmän, mutta vakuutuksethan korvaa isommat kolhut ja jos ei voi hioa, saa uuden lattian.
Kauppias sanoi, että kaikki eurooppalaiset parketit ovat hyviä, mutta Kährs on paras. Lattiamateriaaleja verrattaessa Kährs oli pari milliä esim. Upoflooria paksumpaa ja siksi tukevamman oloista. Kiinnityspontit olivat paras vertailukohta, kun Kährsillä oli huomattavasti tukevamman oloinen pontti. Eiköhän me kallistuta Kährsiin merkkinä.
Helppoa kuin heinänteko, kun on osaava kauppias! Merkki Kährs ja materiaali tammi, mutta mikäs sävy ja moniko sauvainen? Jotenkin ihan tasasävyinen ei miellyttänyt silmää. Matta näytti kiiltävää kivemmalta ja öljytty näytti liian keltaiselle. Minä pidin kaksi- ja J kolmisauvaisesta parketista. J tietenkin hinnan vuoksi J
Mattavalkoinen kaksi- tai kolmisauvainen Kährsin tammiparketti (Select) – miltä kuulostaa? Vielä ehtii tämänkin valinnan muuttaa, mutta tällä hetkellä tuo vaikutti parhaimmalta. Marraskuussa palataan asiaan ja katsellaan onko valinta pysynyt samana.
Samalla kertaa katselimme listoja ja mahdollisesti päädyimme laittamaan lämpimään varastoon muovimaton. Muovimatto on helppo kuivata ja pestä. Lisäksi saimme kaupan päälle jo tässä vaiheessa liput viikonlopun messuille.

2 kommenttia:

  1. Tammiparkettiin ollaan mekin (ehkä) päätymässä, vielä on onneksi aikaa mietiskellä. Eniten mua epäilyttää parketin kellastuminen, mutta ainakin yksi parkettimyyjä vakuutti, että tammi tummuu, ei kellastu. Tummuminen ei ole niin paha kuin kellastuminen.

    VastaaPoista
  2. Meillekin sanottiin, että se on tumma vaaleapuu. Pintakäsittelykin kait vaikuttaa kellastumiseen,koska valkoöljytty oli tosi keltainen verrattuna mattavalkoiseksi käsiteltyyn joka oli enemmänkin vähän harmahtava. Varmaan myös merkkikohtaisia eroja on. En kyllä missään nimessä halua keltaista lattiaa!!

    VastaaPoista