tiistai 6. syyskuuta 2011

Tonttia ja pihasuunnitelmia

Meidän tontti on 23 metriä leveä ja 35 metriä pitkä. Kokoa tontilla on 805 m2 ja ostohinta oli 33€/neliö. Rakennusoikeutta tontilla on talolle 220 m2 ja piharakennukselle 50 m2. Tontti on kaksikerrosaluetta, mutta mikäli julkisivukorkeus on 4 m saa sinne rakentaa myös yhteen tasoon. Lämmitysmuotona on kaukolämpö.
Rakennustapaohjeessa alueen kerrotaan olevan metsänläheinen ja talojen tulisi mielellään olla erivärisiä, mutta sävyjen maanläheisiä ja mielellään tummia. Istutuksissa tulisi suosia kotimaisia puita. Tontin etureunaan tulisi istuttaa pensasaita, mutta mielellään ainakin yksi puu lisäksi. Tontin muiden reunojen aidat tulee sopia naapurin kanssa, mutta varsinkin metsäisellä kohdalla tontin perälle olisi hyvä laittaa puuaita.
Ihan kuin ei olisi muuta tekemistä, niin nyt on sopiva aika miettiä vähän pihan istutuksia J. Suosikkisuunnitelmassani etupihalle tulisi matala ”laari” muurinkivistä tai vastaavista johon istutettaisiin pensasaita. Pensasaidan materiaali vähän mietityttää, kun haluaisimme siitä mahdollisimman tiiviin ja mahdollisesti leikattavan. Kuusiaita olisi kiva, mutta kuka jaksaa odottaa sataa vuotta, että se kasvaa edes puolipeittäväksi?! Jokin angervo ehkä tulee kysymykseen, mutta muutamia retkiä pitänee puutarhoille tehdä, että paikalle sopiva lajike löytyy. Lisäksi suunnittelin tontin oikeaan etukulmaan mahdollisesti omenapuuta tai alaspäin kasvavaa pihlajaa. Hirveän suuria puita ei viitsi pienelle tontille laittaa, mutta ainakin omena- ja kirsikkapuu pitää pihasta löytyä. Tuo oikean etukulman puu myös vähän suojaisi sen päädyn terassia.
Piharakennuksen taakse ajattelin laittaa puisia istutuslaatikoita joihin voisi kylvää vähän porkkanoita, herneitä, yrttejä ja mansikkaa. Lisäksi johonkin voisi yrittää mahduttaa pari herukkapensasta. Istutuslaatikoiden ja herukoiden paikkaa pitää sitten miettiä, kun talli on paikallaan ja näkee paljonko tilaa todellisuudessa tontin perälle jää. Tontin oikeaan takakulmaan tulee leikkimökki joka jo merkittiin rakennusluvan asemapiirroksiin. Tontin rajojen ulkopuolelle ajattelimme istuttaa yhden vaahteran antamaan vähän varjoa vasemman reunan istutuksille. Voi olla, että istutetaan sinne joku muukin puu, mutta koko pihaa ei ole tarkoitus varjostuttaa.
Luultavasti autokatoksen reunasta tehdään kulkuyhteys tallin ja katoksen taakse. Tämän kulkuyhteyden ajattelin reunustaa ehkäpä valkealla hanhikilla tai jollain muulla pensaalla. Terassin ympärille tulee myös kukkapenkkiä, mutta sitä on turha suunnitella ennen kuin näkee kuinka paljon terassin koko lähtee laajenemaan sitä tehtäessä. Kokemuksen tuomalla rintaäänellä voi todeta, ettei terassin kokoa tiedä ennen kuin sen näkee. Tontin oikeaan reunaan ainakin tulee kukkapenkki joka levittäytyy etupihan puolelle asti, ettei siltä puolen vahingossakaan aleta kulkemaan takapihalle.
Pihasuunnitelmaa en halua teetättää. Kivempi tehdä pihaa fiiliksen mukaan ja katsoa minkälaiseksi se alkaa kehittyä. Tuttavaperhe teetti pihasuunnitelman pienelle tontille ja se oli täynnä puita! Ihan turhaan menee rahat, jos suunnitelmasta ei tulekaan mieluinen. Aika auliisti myös puutarhoilla tarjoavat asiantuntemustaan eri kasvien istutukseen ja netti pursuaa valmiita ohjeita hienojen ympäri kesän kukkivien penkkien perustamiseen.
Taas jottei homma olisi liian helppoa, pitää tähänkin omaan suunnitteluun asettaa joitakin rajoituksia. Ihan kirjavaa kukkaloistoa en halua ja edellisessä pienessä pihassamme suosin pelkästään valkoisia kukkia. Nyt ajattelin joustaa, kun violetin ja punaisen sävyiset kukat sopivat varmasti kauniisti tummaan talon väritykseen. Lähes kaikki punaisen sävyt ja tietenkin valkoiset kukat ovat tällä hetkellä suosiossa, katsotaan kuinka värimaailma lähtee supistumaan, kun alan tarkentamaan suunnitelmia J Kasvien tulee tietenkin olla myös helppohoitoisia ja pihasta olisi tarkoituksena tehdä mahdollisimman pienitöinen. Toisaalta en pelkkiä havukasvi- ja kiviasetelmiakaan halua.
Terassille olisi tarkoitus ostaa suurempia ruukkuja joihin tulee istutuksia. Tällä kertaa en halua mitään paju- tai rottinkiruukkuja vaan mahdollisimman yksinkertaisia astioita. Nythän niitä voisi edullisesti löytää, kun olisi aikaa lähteä kiertelemään ja voi olla, että vielä tällä viikolla pitänee kierros kaupoissa tehdä.
Ajattelimme käydä myös katselemassa vieläkö jonnekin on jäänyt polyrottinkisia sohvaryhmiä alennukseen, kun sellainen pitäisi terassille hankkia. Toistaiseksi on sellaiset fiilikset, ettei terassille tule mitään varsinaista ruokailuryhmää. Vaikka paljon pihalla grillailemme, niin hirveästi ei ole aikaisemminkaan tullut ulkona syötyä. Täällä pohjoisempana on yleensä joko liian kylmä tai liikaa sääskiä ulkona syömiselle. Ja kuka estää syömästä sohvaryhmän ääressä, mikäli yhtäkkinen tarve ilmaantuisi?
Pikkuinen puinen kahden hengen pöytäryhmä tulee kuitenkin kodinhoitohuoneen kuistille. Siinä voi käydä löylyistä vähän vilvoittelemassa. Olisipa ihanaa jo lämmitellä omaa puukiuasta ja astella kuistille nauttimaan saunajuomaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti