keskiviikko 10. elokuuta 2011

Tonttikauppoja ja muuta hässäkkää

Nimet ovat paperissa joten enää ei voi perua J Viimeiset tarkistukset suoritettuna ja viilaukset viilattuina. Talon takajulkisivuun lisättiin keittiöön vielä yksi kapea ikkuna, kun lopullisissa kuvissa keittiön ikkunan ja kodinhoitohuoneen oven väliin jäi kummallinen paljas kohta. Muutama satanen ikkunasta tuli hintaan vielä lisää, mutta olin onneksi budjetoinut tonttiin tonnin liikaa ja siksi tietenkin myös varainsiirtoveroon budjetoitu määrä oli toteutunutta suurempi.
Joperalta luvattiin kaikki viralliset piirustukset kolmen viikon sisällä, mutta saimme jo tänään suurimman osan. Vielä odotellaan lvi-suunnitelmaa ja tallin sellaista piirustusta josta pystyy laskettamaan tarviketarjouksia.
Tonttikauppa ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Ensin odoteltiin kunnantalon avautumista (heinäkuu suljettuna). Heti 1.8. soitin, että voiko mennä kauppoja tekemään ja sieltä ilmoitettiin, että kauppakirjat tulevat ensin tarkistettavaksi. Kauppakirjat tulivat ehdotuksen kanssa, että kauppoja mentäisiin tekemään elokuun viimeisellä viikolla!!! Onneksi saimme sovittua aikaisemman ajankohdan ja kaupat kävimme allekirjoittamassa tämän viikon maanantaina. Kauppahinnan lisäksi maksettavaksi tuli 750€ kulukorvausta, 105€ kaupanvahvistajan palkkiota ja 4% varainsiirtoveroa. Minä voin hakea varainsiirtoveroa verottajalta takaisin, koska edellisen asuntomme omistussuhde oli 30/70 joten minä olen tässä tapauksessa ensiasunnon ostaja.
Eilen menin heti hakemaan maanmittauslaitokselle lainhuudatusta kiinteistökaupalle. Sinnekin piti viedä aikamoinen paperinivaska: alkuperäinen kauppakirja + kopio, tontin luovuttamispäätös, kaupan tehneen kunnanvirkamiehen valtakirja ja kuitit varainsiirtoveron maksusta molemmilta erikseen. Haimme tonttiin kiinnityksiä 200t€ edestä ja emme tienneet, että siihenkin pitää olla molempien allekirjoitus, joten vielä tänään piti virastossa vierailla. Lainhuudatuksen käsittelyajatkin olivat aika pitkät, mutta onneksi saimme sovittua nopeammasta käsittelystä. Saa nähdä milloin paperit voi hakea, kun käsittelijä tänään soitti ja sanoi, että voin hakea alkuperäisen kauppakirjan jo pois. Kysyin aamulla kopiota siitä, kun eihän me ymmärretty, että sekin jää sinne ja rakennuslupahakemukseen tarvitsee kopion.
Tänään olen kasannut rakennuslupahakemuksen paperinivaskaa: hakemusx2, piirustuksetx3, mestareiden hakemukset, maistraatin lomake, energiatodistus, maaperätutkimus, kartat. Huomenna haen kauppakirjan ja liitän vielä sen kopion hakemukseen. Huomenna lähden käymään kunnantalolla kysymässä onko kaikki ok vai pitääkö jotain vielä täydentää. Ihan pikkuisen jännittää, kauanko luvassa menee! Toivottavasti saisimme luvan nopeasti, että maatyöt voitaisiin aloittaa ja rakennus aloittaa aikataulun mukaisesti. Sokkeli olisi tarkoitus päästä valamaan vielä syyskuussa. Arvioitu muuttopäivä on viimeistään seitsemän kuukauden päästä timpurityön aloituksesta.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa varautua siihen että kaikkien papereiden kanssa kestää. Koska kyseessä on julkista päätöksentekoa on kaikessa aina 1-3 viikon valitusaika. Eli esimerkiksi lainhuutoa ei voida toimittaa ennen kuin tonttikaupat ovat saaneet lainvoiman ja se taas voi tapahtua aikaisintaan valitusajan (2vkoa) päätyttyä...

    VastaaPoista
  2. Täytyy myöntää, että pikkuisen ylläri ollut, että päätöksenteko kestää niin pitkään. Rakennuslupaa onneksi saattoi hakea kauppakirjalla ja tonttikauppa on kai saanut jo lainvoiman, kun siitä on jo tullut päätös jo varaamisen jälkeen.
    Rakennusluvan saannin jälkeen on myös kahden viikon valitusaika, mutta sen voi kiertää hakemalla rakennusluvan aikaistamista ennen sen lainvoimaisuutta. Haimme sitä samalla kun vein rakennuslupahakemuksen, että se käsiteltäisiin samaan aikaan. Tuolloin kunnan osoittamalle tilille maksetaan 6500€ valitusajan ajaksi ja sen saa sitten pois.

    VastaaPoista